Papírfajták
Papír

A papír rostos termék, jelentős részben növényi rostokból készül, gyártásnál kialakul az ún. szálirány. Másként viselkedik szálirányban, mint merőlegesen. Ha ezt nem veszik figyelembe a nyomtatásnál, akkor a továbbfeldolgozásnál minőségi problémák keletkeznek.

A papírféleségek osztályozásának egyik módja a következő felosztás:

- író és nyomópapírok,
- nyomópapírok,
- kartonok,
- lemezek.

A különböző felhasználási területek igényei szerint a papír alapanyaga is eltérő lehet, adalékanyagok alkalmazásával pedig mechanikai, optikai, nyomtathatósági tulajdonságai lényegesen változtathatók. A papír felületi kezelése mindenki számára észrevehető eltéréseket okoz. Ez jelentkezhet a felületi síkságban, különböző árnyalatokban. De hasonló felületek mellegg is széles választékban kaphatók különböző tömegű, színezettségú papírok. A papírok különleges csoportját képezik az ún. kreatív papírok, melyek különleges színükkel, felületi kialakításukkal hoznak létre kellemes, elegáns hatást. 

A papírok vastagságát az 1 négyzetméterre (A/0 mérete) vetített tömeg arányában határozzuk meg. Ennek alapján három nagy kategóriába sorolhatóak, külön gyűjtőnevek alatt:

- papír 180 gramm/négyzetméterig,
- karton 400 gramm/négyzetméterig,
- lemez 400 gramm/négyzetméter felett.

A papírféleségek számtalan változata kapható a piacon márka- és fantázianevek alatt, ami nem könnyíti meg a választást. A forgalmazók éppen ezért megjelölik a felhasználási területet is. Ha kisfelhasználók vagyunk, érdemes a nyomda papír kínálatára támaszkodni, mint nagy felhasználó valószínűleg kedvezőbb árat tud biztosítani. 

Ha mégis valamiféle rendet akarunk tenni a papírok világában, akkor egy praktikus osztályozás a következő lehet:

Fajta

Felhasználás 

g/m2 

Felület és szín 

Pontterülés  

Újságnyomó papír
Mázolatlan, erősen savas. 
Magas lignintartalma miatt
fény hatására oxidálódik, megsárgul. 

újságok, olcsó szótár 

45, 48,8, 52 

matt 

30-40% 

 

 

 

 

 

Simított nyomópapír
Általánosan elterjedt
papír simított felülettel.

könyv, szórólap,
hírlevél 

40-250 

matt, simított,
satinert 

20-30% 

 

 

 

 

 

Mázolt könyvpapír
A simított könyvpapír
bevonatot kap a 
pontterülés csökkentésére

könyvek, magazinok,
katalógusok,
naptárak, poszterek 

60-300 

matt, simított,
satinert 

10-30% 

 

 

 

 

 

Felületkezelt papírok, kartonok
Kiváló minőségű,
mázolt papír

különleges munkák,
oklevelek, meghívók,
prospektusok,
cégjelentések 

100-300 

matt, simított,
satinert 

0-15% 

 

 

 

 

 

Mázolt kartonok

könyvborítók,
prospektusok,
levelezőlapok,
névjegyká
rtyák 

180-400 

matt, és
mázolt 

0-15% 

 

Gyakran használt papírféleségek

Műnyomópapír: Minőségigényes, illusztrációs, egy- vagy többszínű termékek előállítására alkalmas. Viszonylag gyenge enyvezésű, teljesen zárt, erősen simított felületű, átlátszatlan, tükörfényes, fehér vagy sárgás színű, mindkét oldalon mázolt nyomópapír.

Famentes ofszetpapír: A követelményeknek megfelelően illeszkedőképes (passzerképes), azaz a nedves nyomtatóeljárásban is mérettartó. Alapanyaga famentes, fehérített, cellulóz. A jobb minőségű ofszetpapírok részben rongytalrtalmúak. Tömör, zárt felületű, íróképes, merev tartású, alig áttetsző, fehér, csontsárga, vagy szürkéskék színű termék.

Magazin papírok: Fatartalmú papírok, egyaránt alkalmazhatók a technológiai sajátosságoknak megfelelő kivitelben magas-, ofszet-, mély-, valamint szitanyomtatáshoz.

Recycle papír (újrapapír): A recycle vagy a köztudatban újrapapírként ismert nyomahordozót nyomott és nyomatlan hulladékpapír felhasználásával állítják elő. A tisztán hulladékpapírból készült újrapapír minősége, minden lényeges tulajdonsága rendkívül rossz, ezért az előállíttatni kívánt papírminőség receptúrája által meghatározott arányban eredeti (elsődleges) rostanyaggal javítják a másodlagos rostot. Az újrapapír használata az utóbbi években világviszonylatban széles körben elterjedt. A leggyakrabban hullámnyerspapír, újságnyomó papír, karton, egészségügyi papír, fénymásolópapír és írónyomó papír előállításához használják.

A fenti felsorolás szerkezetéből adódóan hiányzonak az olyan fontos tulajdonságokkal rendelkező anyagok, mint a kreatív papírok, vagy az öntapadós anyagok. Az utcai hirdetések világában újszerű formák, méretek jelentek meg, melyek között vannak ofszetnyomtatással is készülő termékek. Ezek méreteik miatt gyakran több részből kerülnek kialakításra, melynek részleteiről a gyártó ad felvilágosítást. 

 

Az ötlettől a megvalósításig, Bp., Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség, 2005,